Cik Yaya Vogue December 2012 | I’ts Just Me...Very Simple Girls
Powered by Blogger.

Monday, December 31, 2012

2012 vs 2013

Assalamualaikum.. hai3... =)

Alhamdulillah, syukur sangat sebab yaya masih di beri kesempatan oleh Allah SWT untuk terus hidup dimuka bumi dya ni.. sekarang tahun baru..maknanya azam pun mesti baru kan? tapi........azam tahun 2012 da kesampaian ke?
kalau yang da tertunai bagus lah..yang belum lagi tuh macam mana pulak?
hahaha..(tepuk dada tanya iman okey!)

sekarang umur pon da meningkat da masuk 2_ something da masa 2012 orang xtanya pon pasal kedewasaan nih..bila masuk je 2013, macam2 persoalan tau...atoiiii...da tua lah!
cuba check rambut tuh,ada uban ke x? hahaha..just joking.. =)
apa-apa pon it's okey my dear, semakin meningkat umur kita maknanya semakin dewasa lah kita dan semakin banyak lah pengalaman yang kita ada..huhu
macam my mama selalu kata, 
" pengalaman mengajar kita erti kehidupan, so ciptalah pengalaman banyak2,dan pengalaman yang pahit itu jadikan sebagai pengajaran,yang manis itu sebagai kenangan" 

okey lah tuh..tahun 2013 nih yaya harap makin banyak pengalaman dan perubahan yang akan berlaku dalam hidup yaya. dan yaya harap perubahan yang berlaku tuh adalah baik2 je semuanya. Insyaallah yaya dah bersedia mental dan fizikal untuk menempuh perubahan tu nak2 lagi dengan zaman sekarang yang banyak dugaan nih.
"ya Allah berilah aku sedikit kekuatan darimu untuk menempuhi segala cobaan yang engkau berikan" 
tahun 2013 nih Yaya nak berhijrah dengan buat azam baru..harap2 kawan yang yaya sayang semua ni dapat tolong yaya tau..tolong-menolongkan amalan mulia..yaya ada terbaca dalam page nak jadi baik

Jika ingin membaiki dunia, kita perlu baiki manusia. Dan untuk baiki manusia, kita perlu baiki hatinya. Untuk membaiki hati, kita mesti bermula dengan memperbaiki solat.



terasa diri ini kerdil...---->><<-----

Kalau korang Suka Entry ni Like dan Comment

Saturday, December 22, 2012

Tenangkan hati yang gelisah

Assalamualaikum..
sihat ke semua kawan2? alhamdulillah..yaya pon sihat jugak cuma kekadang tuh sakit dihati nih..
hahaha..bukan putus cinta lah kawan2..haha..sakit dihati sebab xboleh balik kampung!!
rindu mama..rindu adik..rindu semua lah ahli keluarga yaya tu..
wwwaaaaaa...! sob3... ='(
dah lama xjejak kaki kat kampung tau..last balik raya aidiladha tu..
macam mana lah keadaan mama kat rumah tuh..
rinduuuuuuuuuuuu...
*sabar yaya..sabar...(tenangkan hati sendiri)

sejak 2 3 hari nih hati rasa xtenang.. asyik fikir nak balik rumah jerkkk..
yaya dah kena penyakit HOMESICK la pulak..
eh2.. ada ke penyakit nama camtu? okeyh..whatever..haha
kawan2 nak tahu x macam mana cara nak hilangkan sedikit rasa homesick nih?
meh yaya nak cerita sikit pengalaman nih..
okeyh..
kalau kawan2 terasa hati xtenang atau rindukan keluarga bolehlah kawan2 semua buat macam yaya..
insyaallah.. akan terubat..

1) baca kalamullah ----> al-quran

  •      Mendengar bacaan al-Quran dengan baik, dapat menghibur perasaan sedih, menenangkan jiwa yang gelisah dan melunakkan hati yang keras serta mendatangkan petunjuk. Itulah yang dimaksudkan dengan rahmat Allah, yang diberikan kepada orang yang mendengarkan bacaan al-Quran dengan baik. 
  •      Keadaan orang mukmin tatkala mendengar bacaan al-Quran itu, digambarkan oleh firman Allah sebagai berikut:
“Sesungguhnya, orang yang beriman itu, hanyalah mereka yang apabila disebut (nama) Allah, gementar hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-Nya, bertambahlah iman mereka kerana-Nya dan kepada Tuhanlah mereka bertawakal.” (Surah al-Anfaal, ayat 2).

2)  lepas baca al-quran bermunajat lah padaNya ...luahkan isi hati..ALLAH tu kan maha mendengar
3)  telefon lah mak ayah and ahli keluarga kat kampung tu... bagitau kat diorang semua ,,kawan2 rindu kat diorang...hehe..jauhkan ego dalam diri tu..
4)  dah abes telefon ,, pergi study..haha

senangkan? jommm ikut...moga2 kawan2 pon sentiasa berada dalam keadaan tenang selalu..

kepada kawan2 yang tengah menghadapi study week dan akan final exam xlama lagi..yaya wish all the best untuk korang semua... Caiyookkk.!

letak lah impian setinggi langit,, walaupun kita xmampu untuk menyentuh langit..berusaha sejauh mungkin untuk menggapai awan..




 

Kalau korang Suka Entry ni Like dan Comment

Monday, December 10, 2012

Berkasih Sayang Kerana Allah SWT ❤

Assalamualaikumm..

Salam Hari SELASA semua..
Cik yaya sgt free hari ni..al-kisahnya boleh ter'FREE' sebab pg td terlepas / terlajak tidur and then
ponteng kelas... aissshhh..xbaik betul kan?? korang jangan amalkan tau!!
heeee... hari yaya nak kongsi pendapat dengan korang..

Apa yang korang rasa dan fikir bila ada lelaki cakap dia nak kawen dengan korang??
okeyh..bagi yaya baguslah...sekurang-kurangnya kita dapat mengelakkan gejala yang xsihat berlaku
....contohnya amalan bercouple..kita blh berkenalan tapi haruslah jaga tingkah laku dan berwaspada..
... jangan duk terpegang sana sini okeyh! ingat!! ALLAH tu maha melihat..

(for you'lls information,,yaya bukan xpernah couple..pernah je....tapi pengalaman tuh mengajar kita erti kedewasaan dan kematangan kan? so,, bile dah dapat rasa sakitnya ...memang xakan dah la..)

keyh...yaya nak kongsikan sikit kat sini cara nak berkasih sayang mengikut haluan yang betul disisi Allah :-

kasih sayang nih ada banyak jenis tau..tapi dalam konteks berkasih sayang disisi Allah pula
       1)  kasih sayang fitrah
       2)  kasih sayang ALLAH kepada Hambanya
       3)  kasih sayang hamba kepada tuhannya.
       4)  kasih sayang hamba sesama hamba
       5)  Kasih sayang atas dasar kemanusiaan, kejiranan, kekerabatan dan keagamaan/ aqidah. 

yaya sangat tersentuh dengan kata-kata yang dipetik dari quotes yang ada dekat internet...

Berkasih sayang
 perintah ALLAh,,
Diantara sifat ALLAh
 kasih kepada Hambanya,
kepada Hamba
yang berkasih sayang
jalinkanlah dengan keredhaanNYA.


Bagi yaya ,, lebih baik bercinta dan berkasih selepas kahwin kan?? lagi Best dan dapat keredhaan dari NYA.. insyaallah,, ape yang baik datangnya dari ALLAH SWT dan buruk tu datang dari kesilapan diri yaya..anyway! thanks for reading my entry kali ni...

“Jika seseorang menjalin tali persaudaraan dengan orang lain, maka hendaklah dia bertanya siapa namanya, nama bapanya dan dari mana dia berasal, kerana itu lebih mengeratkan kasih sayang.” Hadis riwayat Tarmizi. (10)



Kalau korang Suka Entry ni Like dan Comment

Saturday, December 8, 2012

My Roomet/My Besties A.k.a My Musuh


haiii... korang..warggghh...hehe mengantuk dah ni..yaya tengah taip entry pukul 1.24 pagi..
huhu..petang tadi xsempat lah nak update blog nih..
bukan buat apa-apa pon sebenarnya..
malas jer lebih huhu...

okeyh2.. malam nih yaya nak bersembang pasal ape yep..
hah..yaya nak bercerita pasal kawan yaya lah..a.k.a my roomet..
my roomet nih miss sukabuatbising ...hehe..
pssttt..jangan bagitau dye keyh..mati la yaya nanti..haha
nak kenal ngan dye tak..jap ekkk yaya selongkar laptop ade x gambar dye..

My Roomet : Fatin Nabilah
 lama tau nak cari gambar minah nih ..hehe
haishh..mesti korang nak tahu nape yaya wat entry pasal My roomet kan?
sebenarnya..
I MISS HER 
fatin xada kat rumah so, rumah ni jadi sunyi la kan fatin MISS SUKABUATBISING
hahaha..bila dye xada, xada orang lah nak terpekak pekik..(Ade ke perkataan tuh? whatever lah.. )
kami nih xleh duq dekat tau..duq dekat jer mesti ada je benda yang nak digaduh kan..haish..yaya pon pelik..
tapi bila bab kongsi masalah or nak bercerita pasal hal sedih kami ok je..
kadang-kadang tuh boleh duq macam belangkas dah..hahaha...exotic plak rasanya..
pelik kan?kan?
mungkin ni lah namanya sahabat..
anyway I am always beside her whatever it is or wherenever she needs me...
yaya sentiasa akan sokong dye... FATIN NABILAH BINTI GIMAN caiiiyyyookk!




Kalau korang Suka Entry ni Like dan Comment

Friday, December 7, 2012

A long destiny!

Assalamualaikum W.B.T

hai...wassup yo..huhu!
terlebih excited pulak..kihkihkih,okeyh hari yaya nak bercerita sikit mengenai ape yang terjadi
kat diri yaya semenjak 2 menjak nih.
Dalam entry sebelum yaya ade cakap nak kongsi pasal dinner kan?
I am so sorry! sebab yaya xsempat nak tulis entry sambungan...I am a busy WOMAN..huhu..
okeyh.. yaya xnak sambung tau cerita pasal tuh ,, yela sebab dah lama sangat kan?? 
dah lapuk dek ketinggalan zaman dah..huhu..
anyway..dinner tuh okey la..xde la best sangat..

ape yang membuatkan yaya busy tuh?? mesti korang semua tertanya-tanyakan??
( walaupun xrase pon tipu-tipu je lah yerr..hehe (^_^) )
biasa hidup sebagai seorang yaya dan seorang pelajar nih sangat susah..
sebagai seorang yaya...yaya kena lah beribadah kepada NYA kan??kan?? kawan-kawan lak macam mana?
jangan lupa solat dan baca quran tau!
dan yaya juga kena hidup berdikari macam kawan-kawan jugak..
hah..! yaya tahu mesti ramai yang tengah homesick..giler2 nye hati memberontak nk balik kampung..!
i know what it feels! it's hurt us..but friends..hold it a little more k! 
dan sebagai seorang pelajar,,yaya sekarang tengah busy buat mini projek dan assignment lah..
kawan-kawan pon sama jugak kan?
biase la..name pon studentkan..sekarang dah dekat nak final..kenalah pulun habis-habisan 
DO THE BEST AND GET THE BEST RESULT!
hehe...apa-apa je lah..caiyok ye!

tak kiralah seberat mana pon ilmu yang digalas
keep calm and study smart okey! 


Kalau korang Suka Entry ni Like dan Comment

 
Copyright © By ShanianieEmiraZulkarnain Hak Milik Terpelihara